Заштита

Вовед

Coerver Coaching е водечко бренд име во независно фудбалско образование на глобално ниво, обезбедувајќи тренинг за фудбал базиран на вештини низ целиот свет. Sportsmethod Ltd (Ние) сме давателите на лиценцата на Coerver Coaching надвор од Азија Пацифик. Sportsmethod Ltd има лиценцирани лица кои работат на Coerver Coaching на нивните соодветни лиценцирани територии.

Како водечка марка за фудбалско образование, решени сме да ги исполниме нашите обврски за поддршка на благосостојбата на децата и младите и да ги заштитиме од повреди.

Со цел да се постигне ова, ние развивме сеопфатен опсег на политики и процедури за поддршка на нашите носители на лиценца во спроведувањето на најдобрите практики, вклучително и политика и процедури Coerver Coaching за заштита на децата и младите, што исто така вклучува и Кодекс на однесување на Coerver Coachver и образец за известување за инциденти на Coerver Coaching.

забелешки

Политиката и процедурите наведени во документот за заштита и заштита на деца и млади се однесуваат на секој што работи во име на Coerver Coaching (надвор од Азија-Пацифик), вклучително и на нејзините лиценци, директори, платен персонал и волонтери.

Сепак, важно е да се напомене дека документот за заштита и заштита на децата и младите луѓе е изработен врз основа на законска регулатива, политика и упатства што сакаат да ги заштитат децата во Англија и Велс.

Додека општите принципи треба да се применуваат на другите терени за обука на лиценцирани територии, од носителите на лиценцата се бара да работат во согласност со законодавството, политиката и насоките во нивните соодветни територии.

Основни принципи

Ние веруваме дека:

 • Децата и младите никогаш не треба да доживуваат никаков вид злоупотреба.
 • Секој вклучен во испораката на Coerver Coaching има одговорност да го промовира благосостојбата на сите деца и млади, да ги чува безбедни и да вежба на начин што ќе ги заштити.
Признавање на важноста на заштитата

Ние признаваме дека:

 • Благосостојбата на децата е најважна.
 • Сите деца, без оглед на возраста, попреченоста, промената на полот, расата, религијата или верувањето, полот или сексуалната ориентација имаат право на еднаква заштита од сите видови штета или злоупотреба.
 • Некои деца се дополнително ранливи заради влијанието на претходните искуства, нивното ниво на зависност, комуникациски потреби или други проблеми.
 • Работата во партнерство со деца и млади, нивните родители / негуватели и други агенции е од суштинско значење за промовирање на благосостојбата на младите.
Одржување на безбедно на децата и младите

Носителите на лиценцата на Спортсметод ДОО ќе го сторат ова со:

 • вреднување, слушање и почитување на нив.
 • назначување службеник за социјална помош за нивната територија кој ќе оствари врска со Водечкиот заштитен офицер назначен од Sportsmethod Ltd.
 • користење на нашите процедури за заштита за споделување проблеми и релевантни информации со агенциите кои треба да знаат; соодветно вклучување на деца, млади луѓе, родители, семејства и негуватели.
 • создавање и одржување на околина против силеџиство и обезбедување дека постои политика и процедура за да се помогне во справувањето со секое малтретирање што ќе се појави.
 • споделување на информации за заштита на децата и заштита на најдобрите практики со децата, нивните семејства, вработените и волонтерите.
 • регрутирање на персонал и волонтери безбедно, осигурувајќи дека се направени сите потребни проверки.
 • обезбедување на ефективно управување за персоналот и волонтерите преку надзор, поддршка, обука и мерки за обезбедување квалитет.
 • спроведување на кодекс на однесување за вработените и волонтерите.
 • користејќи процедури за соодветно управување со какви било обвинувања против вработените и волонтерите.
 • осигурување дека има поплаки и процедури за свиркање.
 • осигурување дека постои безбедно физичко опкружување за деца, млади, персонал и волонтери, со примена на здравствени и безбедносни мерки во согласност со законот и регулаторните упатства.
 • професионално и безбедно снимање и чување на информации.
Родителски водич за заштита

Чување на вашето дете безбедно

Кога вашето дете учествува на тренерски сесии на Coerver Ние сакаме да бидете сигурни дека тие можат да се забавуваат и да научат нови вештини во безбедна средина. Ова се постигнува со;

 • Службеник за социјална помош за секоја територија. Ова е обично носителот на лиценцата за територијата.
 • Заштитни политики и процедури.
 • Постапка за пријавување и справување со заштитни проблеми, вклучително и лоша пракса.
 • Кодекс на однесување на тренери.
 • Безбедни процеси на вработување.
 • Квалификуван персонал, кој има обука за заштита.

Твоето дете

Носителите на лиценцата на Sportsmethod Ltd. ќе соработуваат со родителите за да создадат средина во која вашето дете знае:

 • Да не се грижам за проблеми со перформансите.
 • Да не се плашиме од грешки.
 • Која е прифатлива тренерска пракса.
 • Што не е прифатливо.
 • Што е злоупотреба.
 • Улогата на службеникот за социјална помош.
 • Името на Службеникот за социјална помош на нивната територија.
 • Дека треба веднаш да разговараат со Службеникот за социјална помош доколку имаат некаква загриженост.

Важно е вашето дете да знае дека ако се чувствува непријатно што им е побарано да сторат нешто, тие секогаш имаат право да кажат НЕ!

Како можеш да помогнеш?

Како родител сте исклучително влијателни во уживањето и развојот на вашето дете во фудбалот.

Со тоа што сте позитивен пример, можете да му помогнете на вашето дете да;

 • Максимизирајте го нивното уживање во спортот.
 • Одржувајте ги нивните нивоа на мотивација.
 • Достигнете го нивниот целосен потенцијал.
 • Развијте животни вештини.

Ова исто така треба да вклучува позитивно и поддржувачко однесување кон тренери, службени лица, други млади играчи и нивните родители или кон кој било друг што е вклучен во овој спорт.

Однесување што треба да се избегнува!

Како родител, исто така е важно да препознаете однесување што може да има негативно влијание врз уживањето и развојот на вашето дете

Во овој поглед, тоа е важно НЕ до;

 • Очекувајте премногу од вашето дете.
 • Притиснете го вашето дете премногу напорно, прерано.
 • Нека вашето дете мисли дека ве изневериле.
 • Злоупотребувајте или вознемирувајте го вашето дете или кој било друг што се занимава со овој спорт.

Исто така, ако сте сведоци на какво било однесување за кое сметате дека може да биде штетно за дете, треба веднаш да го пријавите ова кај Службеникот за социјална помош.

Водич за деца и млади за да останат безбедни

Забавувајте се и останете безбедни!

Кога учествуваме на тренерски сесии на Coerver Ние сакаме да се забавувате, да научите нови вештини и да бидете најдобриот фудбалер што можете.

Во исто време, сакаме да се осигураме дека се чувствувате безбедно.

Ако сте загрижени за нешто, или некој ве повредил или вознемирил, важно е да му кажете на одговорниот возрасен човек што е можно поскоро.

Детали за тоа на кого треба да му кажете се дадени на крајот од овој дел.

Вашите тренери

Тие треба да бидат одлични модели за деца и млади и да обезбедат тренерски сесии кои се добро испланирани и испорачани за да го поддржат вашиот развој како индивидуа и тимски играч.

Важно е да ја знаете разликата помеѓу она што е правилно и што не е во ред.

Вашиот тренер треба:

 • Третирај се кон тебе.
 • Дајте добар пример.
 • Да ти кажам што е правилно, а што не.
 • Дајте позитивни повратни информации.
 • Помогнете да се подобрите.

Вашиот тренер НЕ треба;

 • Направете да се чувствувате непријатно или несреќно.
 • Користете навредливо однесување или малтретирање.
 • Ве контактираме преку социјалните медиуми.

Секогаш запомнете

Ако се чувствувате непријатно кога ве прашуваат да направите нешто, секогаш можете да кажете НЕ!

Зачувување на безбедноста!

За да бидете безбедни, можеби ќе треба да разговарате со одговорно возрасно лице за работи што ве загрижуваат или вознемируваат, како што се;

 • Со тупаници, туркани, удирани или клоцани.
 • Испратени заканувачки пораки на вашиот мобилен телефон, или преку текст или преку социјални медиуми.
 • Избрани или повикани имиња или да ви бидат одземени работи.
 • Исклучено од тренерски сесии или активности.
 • Допрено на начин што не ви се допаѓа.
 • Побарано да допрете некој друг на начин што ве прави да се чувствувате непријатно.
 • Побарано да направите нешто што не сакате да го правите.
 • Побарано да чува нешто во тајност.
Кому треба да му кажете?

Ако сте загрижени за нешто или некој ве повредил или вознемирил, има многу луѓе со кои можете да разговарате, како што се:

 • Вашиот родител / старател.
 • Наставник.
 • Вашиот тренер.
 • Офицерот за социјална помош на Coerver во вашата земја или Водечкиот службеник за заштита.
Контакт

Водечки офицер за заштита
Џон Милс
[заштитена по е-пошта]